slogan

Nieuws

Frauderende PGB ers zetten steeds vaker tonnen op het spel - BNR Nieuwsradio
 

Frauderende PGB'ers zetten steeds vaker tonnen op het spel

 

Door Thijs Baas

08 augustus 2014 07:47 AM

 

Frauderen met het persoonsgebonden budget (PGB) komt de budgethouder steeds vaker duur te staan. Het gaat om bedragen variërend van enkele duizenden euro's tot soms wel een ton, zegt de Almeerse advocaat Jan Kees van den Brink.

 

Fraude met het PGB komt steeds vaker voor de rechter, blijkt uit een rondgang van BNR. "Probleem is dat kwetsbare mensen die worden aangezet tot fraude niet alleen met justitie te maken krijgen, maar ook bestuursrechtelijk worden aangepakt. Dan wordt niet alleen het geld opgeëist waarmee gefraudeerd is, maar wordt het volledige budget teruggevorderd. En dat kan in de tonnen lopen."

 

"Daar zitten mensen tussen die te goeder trouw zijn, maar ook mensen die te kwader trouw zijn. Maar de tussenpersonen maken misbruik van kwetsbare mensen of zetten hen aan tot fraude."

 

Alleen al bij de coöperatie van 70 strafrechtkantoren steeg het aantal fraudezaken van negen in 2013 naar 59 zaken in 2014. Een grote stijging, vindt ook Ernst Beukenkamp van de CASN, Coöperatie Advocaten Strafrecht Netwerk. "Zeker omdat dat verschillende keren per week binnenkomt, waar in 2013 soms weken voorbijgingen dat er helemaal niet zo'n zaak binnenkwam. Als deze lijn zich zo voortzet, dan komt het een heel stuk hoger uit dan in 2013."

 

Rotte appels

 

De pijlen richtten zich de afgelopen anderhalf jaar met name op de rotte appels onder de tussenbureaus die zich in georganiseerd verband bezighouden met pgb's, zegt Van den Brink: Daar begint het vaak: die bemiddelingsbureaus worden aangepakt en in het kielzog worden de budgethouders meegenomen. Daar zitten mensen tussen die te goeder trouw zijn, maar ook mensen die te kwader trouw zijn. Maar de tussenpersonen maken misbruik van kwetsbare mensen of zetten hen aan tot fraude."

 

Of er nou sprake is van een absolute stijging van het aantal gevallen of van een betere opsporing, dat is volgens Van den Brink moeilijk te zeggen. "Ik denk wel dat er een zwaardere inzet is. Het ministerie heeft zo'n 30 miljoen euro vrijgemaakt voor extra controles en dat lijkt wel zijn vruchten af te werpen."

 
http://www.bnr.nl/nieuws/Personal_Finance/719746-1408/frauderende-pgb-ers-zetten-steeds-vaker-tonnen-op-het-spel?s_cid=blogitems
userfiles/Frauderende PGB ers zetten steeds vaker tonnen op het spel - BNR Nieuwsradio - 08 augustus 2014.pdf
Luister naar het radio item :
userfiles/PGB Fraude BNR Nieuwsradio dd 08 08 2014.mp3

Keer terug naar de nieuwspagina
 
Tel 036 53 94 555
Fax 036 53 30 582